top of page
rodejurk.jpg

Waar ga je bevallen?

Zolang er tijdens je zwangerschap geen problemen optreden, mogen jullie zelf bepalen waar je gaat bevallen. Het is goed om hier vóór de bevalling al over na te denken. De keuze voor de plaats van bevallen is afhankelijk van jullie eigen voorkeur en situatie. Het belangrijkste is dat jij je op je gemak voelt en je zo veel mogelijk kunt ontspannen. Ontspanning is belangrijk om je bevalling vlot te laten verlopen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis.
 

BEVALLOCATIES

Thuis

Jullie eigen huis is vaak een vertrouwde en rustige omgeving, waarbij je je op je gemak voelt. Thuis bevallen is veilig, wij hebben hier veel ervaring mee en zijn uitgerust en getraind om een onverwachte spoedsituatie op te lossen. Wel moet een thuis bevalling aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het bed moet verhoogd zijn tot een hoogte van 70-80 cm.

  • Er dient een kraampakket in huis te zijn.

  • Het bed waarin je bevalt mag niet hoger staan dan de eerste verdieping.

  • Weeg je meer dan 100 kg dan moet je op de begane grond bevallen.

 

Tijdens een thuisbevalling assisteert een kraamverzorgster ons. Als er tijdens de bevalling zich problemen voordoen, dan besluiten wij om alsnog naar het ziekenhuis te gaan. Vaak met eigen vervoer, soms met ambulance.

Poliklinisch in het ziekenhuis

Zonder medische indicatie mogen jullie er voor kiezen om op de verloskamers van het ziekenhuis te bevallen. Dat noemen wij een poliklinische bevalling. Wij werken samen met het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

Als de bevalling begonnen is, bellen jullie ons zoals we eerder met jullie hebben afgesproken. Wij komen dan eerst bij jullie thuis kijken hoe het gaat. Dan maken we samen een plan wanneer jullie naar het ziekenhuis gaan. In het ziekenhuis begeleiden wij de bevalling, samen met een kraamverzorgster. Mocht er een medische reden zijn waardoor de bevalling toch overgedragen moet worden, dan komt de gynaecoloog op dezelfde kamer en hoeven jullie dus niet verplaatst te worden.

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis: locatie Elisabeth
In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) werken we samen met FAM geboortezorg en kindergeneeskunde. Dit is een samenwerking tussen verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen.

Je kunt in het ETZ kiezen of je wilt bevallen in Fam kraamhotel of poliklinisch. Kiezen jullie voor poliklinisch dan worden jullie door ons begeleid samen met een kraamverzorgster van Lunavi. Als alles goed is gegaan, mogen jullie twee uur na de bevalling weer naar huis. Willen jullie toch een nachtje blijven, dan kan dat eventueel in het Fam kraamhotel.

 

Fam Kraamhotel

Fam kraamhotel bevindt zich binnen de muren van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, locatie Elisabeth en bevindt zich op de eerste etage (etage E), route 80.

Fam Kraamhotel heeft een huiselijke sfeer en er zijn bevalbaden aanwezig. Je kunt hier bevallen en naar huis of jullie kunnen er voor kiezen om een paar nachten te blijven. De bevalling wordt begeleid door een van ons, met assistentie van een kraamverzorgster van Lunavi. Zij zijn 24 uur per dag aanwezig. Mocht er een reden zijn waardoor je bevalling medisch wordt, dan verplaatsen wij je naar de verloskamers op dezelfde verdieping. Partners mogen altijd in Fam Kraamhotel overnachten.

Kijk hier voor meer informatie over bevallen in Fam.

 

Een bevalling in Fam Kraamhotel of een poliklinische bevalling kan extra kosten met zich meebrengen die niet altijd volledig worden vergoed. Vraag hiervoor informatie op bij je ziektekostenverzekeraar. Voor verdere informatie en inschrijven zie de website van Lunavi.

bottom of page