top of page
kraamtijd.jpg

DE EERSTE DAGEN

De eerste twee uur na de bevalling is jullie pasgeboren baby goed wakker en alert. Deze uren zijn belangrijk voor jullie en jullie baby. De eerste kennismaking, de eerste aanraking, het eerste geluid. In deze korte tijd zal de baby al willen drinken, aan de borst of uit het flesje. Wij geven jullie alle tijd en aandacht voor deze belangrijke eerste uren.

 

De eerste levensdagen van jullie pasgeboren baby is de tijd waarin hij of zij moet wennen aan de wereld buiten de baarmoeder. Een enorme overgang waarin jullie hem of haar als ouders gaan begeleiden.

 

Ook moeten er ineens allerlei dingen in het lichaam gaan werken: voor het eerst drinken, zelf op temperatuur blijven en de eerste urine en ontlasting komen op gang. Voor een kleine baby zijn dit veel veranderingen. Huilen is voor de baby een van de belangrijkste communicatiemiddelen. Maar dat kan ook lastig zijn, omdat het niet altijd duidelijk is waarom jullie baby huilt.

Een aantal zaken die handig zijn om te weten over deze eerste dagen:

  • Geborgenheid en aandacht kunnen jullie nooit te veel geven. Hiermee zorgen jullie voor ondersteuning van jullie baby en geven jullie hem of haar het gevoel van veiligheid.

  • Bij het op gang komen van de ontlasting moeten de darmen voor het eerst gaan werken en ontlasting gaan produceren. Dit gaat vaak gepaard met darmkramp.

  • Zorg voor een goed voorverwarmd bedje als jullie de baby in bed leggen. Hij of zij zal in de eerste week mogelijk wat moeite hebben om goed op temperatuur te blijven. Voor het goed behouden van de juiste temperatuur is het zeker in de eerste dagen verstandig om jullie baby een mutsje te geven.

  • Een pasgeboren baby kan, vaak in de avonduren of in het begin van de nacht, lang achter elkaar huilen. Dit is het moment waarbij de baby alle prikkels die hij of zij overdag heeft waargenomen verwerkt. Dit is echt normaal, ook al kan dit voor jullie soms een wanhopig gevoel geven.

Geboorteaangifte

Wanneer de baby geboren is, ben je verplicht het kind binnen 3 dagen na de geboorte aan te geven bij de gemeente waarin het kind geboren is. De geboortedag zelf telt niet mee voor de aangiftetermijn.

 

Lees hier meer over geboorteaangifte.

bottom of page