top of page
rodejurk.jpg

GEBROKEN VLIEZEN

Ongeveer 8% van alle bevallingen die na 37 weken beginnen, starten met het breken van de vliezen. Het kan zijn dat je ineens een ruime hoeveelheid vocht verliest waar je geen controle over hebt. Maar het kan ook zijn dat je steeds beetjes vocht verlies, met name wanneer je van houding verandert of wanneer de baby dat doet.

Vruchtwaterverlies

Meestal breken de vliezen pas als de weeën al een tijdje aan de gang zijn. Dat is ook goed, want de vliezen en het vruchtwater beschermen de baby en helpen, door de druk die ze geven, mee om je baarmoedermond open te maken. Als de vliezen nog niet spontaan zijn gebroken, breken wij ze vaak richting het einde van de ontsluiting. Soms doen wij dat eerder, als de weeën afzwakken of als je ontsluiting onvoldoende doorzet. Dat doet geen pijn. Je voelt alleen een beetje warm water lopen. Je blijft continu vruchtwater verliezen tot de baby geboren is. De baby maakt steeds nieuw vruchtwater aan, zodat je kind nooit ‘droog’ ligt.

Als de vliezen spontaan breken zijn er een aantal zaken om op te letten:

De kleur van het vruchtwater:

  • Helder vruchtwater is als kraanwater of roze met soms witte vlokjes. Als het hoofdje van de baby voldoende is ingedaald, kunnen we rustig 24 uur wachten of je zelf weeën gaat krijgen. ’s Nachts is het niet nodig om ons hiervoor te bellen. Probeer te gaan slapen en bel ons in de ochtend met het tijdstip van het breken van de vliezen.  

  • Niet helder vruchtwater (meconiumhoudend vruchtwater): Is het vruchtwater niet helder van kleur, dus geel, groen of bruin dan bel je de dienstdoende verloskundige altijd. Dus ook in de nacht. De baby heeft dan in het vruchtwater gepoept en de bevalling zal dan overgedragen worden aan het ziekenhuis.

 

Bewaar altijd je onderbroek of maandverband zodat wij het vruchtwater kunnen beoordelen.

 

Indaling van het hoofdje

Vanaf 35 weken zullen wij tijdens de controles vertellen of het hoofdje van de baby al voldoende is ingedaald, of niet. Als het hoofdje van de baby niet of onvoldoende is ingedaald en de vliezen breken, ga dan zo snel mogelijk naar huis, ga liggen en bel ons (ook ‘s nachts). Blijf liggen totdat wij gecontroleerd hebben of alles goed is. 

Gebroken vliezen zonder weeën

Als de vliezen spontaan breken voordat de weeën zijn begonnen kunnen we gerust even afwachten. Bij meer dan 60% van de vrouwen beginnen de weeën binnen 24 uur, bij meer dan 95% binnen 72 uur. De eerste 24 uur zullen wij jou en de baby extra controleren en houden we contact. Na 24 uur afwachten zullen wij deze controles overdragen aan de gynaecoloog. Je kunt dan nog steeds afwachten, maar de bevalling zal dan wel plaatsvinden onder begeleiding van de gynaecoloog in het ziekenhuis.

bottom of page