ONDERZOEKEN

Gedurende de zwangerschap worden er meerdere onderzoeken gedaan.

Bloedonderzoek

Er zijn verschillende momenten waarop bloed geprikt wordt. Dit wordt tijdens de controles besproken. Voor het prikken krijgen jullie een formulier van het laboratorium mee.
Meer informatie over het bloedonderzoek, kunnen jullie vinden op de website:
www.rivm.nl/bloedonderzoek-zwangeren

Prenatale screening

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere heb je in Nederland de mogelijkheid om vóór de geboorte onderzoek te laten doen. Dit onderzoek noemen wij prenatale screening.

Jullie kunnen laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat jullie kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Dit onderzoek gebeurt al vroeg in de zwangerschap. Wij zullen met jullie bespreken of jullie meer willen weten over deze screening. Jullie kiezen zelf of jullie dit onderzoek willen.

Je kunt kiezen uit twee verschillende testen:

  1. De combinatietest. Dit is een combinatie van een bloedonderzoek bij de zwangere en echo-onderzoek van het kind. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap plaatsvinden. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat je kindje down-, edwards- of patausyndroom heeft.

  2. De NIPT. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere, waarbij het chromosoompatroon van de zwangere én het kind wordt onderzocht. Dit onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap.

Kijk hier voor meer informatie over deze onderzoeken.

 

SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek): 20-wekenecho

 

De 20-wekenecho of SEO hoort ook bij prenatale screening. Het is de meest uitgebreide echo in de zwangerschap waarbij het hele kind 'gescreend' wordt op afwijkingen in de groei en ontwikkeling.

Kijk hier voor meer informatie over deze echo.

 

Prenatale diagnostiek

 

In tegenstelling tot de prenatale screening, wordt er bij prenatale diagnostiek gericht onderzoek gedaan bij zwangeren die een verhoogd risico hebben op een kind met een aangeboren afwijking.

Dit kan zijn bij:
 

  • Een verhoogd risico na de combinatietest of een afwijkende uitslag van de NIPT.

  • Als er een aandoening in de familie of bij jullie zelf voorkomt.

Lees hier meer over prenatale diagnostiek.