top of page
onderzoeken.jpg

ONDERZOEKEN

Gedurende de zwangerschap worden er meerdere onderzoeken gedaan.

Bloedonderzoek

 

Er zijn verschillende momenten waarop bloed geprikt wordt. Dit wordt tijdens de controles besproken. Voor het prikken krijgen jullie een formulier van het laboratorium mee.
Meer informatie over het bloedonderzoek lees je hier.

Prenatale screening

 

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere heb je in Nederland de mogelijkheid om vóór de geboorte onderzoek te laten doen. Dit onderzoek noemen wij prenatale screening.

NIPT

Jullie kunnen laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat jullie kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Dit kan je onderzoeken met de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test). Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere, waarbij het chromosoompatroon van de zwangere én het kind wordt onderzocht. Dit onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap. Wij zullen met jullie bespreken of jullie meer willen weten over deze test. Jullie kiezen zelf of jullie dit onderzoek willen.

Kijk hier voor meer informatie over NIPT.

Bekijk ook de video over NIPT, ook vertaald in andere talen.

13 weken echo

Met behulp van echo is het mogelijk om te onderzoeken of de baby een lichamelijke afwijking heeft. Dat kan met de 13 weken echo. Deze echo kan gemaakt worden tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Lees hier meer over de 13 weken echo. 

 

SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek): 20-wekenecho

De 20-wekenecho of SEO hoort ook bij prenatale screening. Het is de meest uitgebreide echo in de zwangerschap waarbij het hele kind 'gescreend' wordt op afwijkingen in de groei en ontwikkeling.

Kijk hier voor meer informatie over deze echo.

Bekijk ook de video over de 13 en 20 weken echo, ook vertaald in andere talen.

Information in other languages

Check here for Information about NIPT, 13 week scan and 20 week scan in other languages. 

Prenatale diagnostiek

 

In tegenstelling tot de prenatale screening, wordt er bij prenatale diagnostiek gericht onderzoek gedaan bij zwangeren die een verhoogd risico hebben op een kind met een aangeboren afwijking.

Dit kan zijn bij:
 

  • Een verhoogd risico na de combinatietest of een afwijkende uitslag van de NIPT.

  • Als er een aandoening in de familie of bij jullie zelf voorkomt.

Lees hier meer over prenatale diagnostiek.

bottom of page