top of page
kraamtijd.jpg

SEKSUALITEIT

Er komt een moment na de bevalling dat jullie weer intiem met elkaar willen zijn. Wanneer dit moment is, verschilt zeer sterk per stel. De eerste keer gemeenschap kan best spannend zijn, want er is in korte tijd veel gebeurd met je lichaam. Tevens spelen omgevingsfactoren een rol, zoals de vermoeidheid door de gebroken nachten, overgang van geliefden naar ouders, eventuele hechtingen en lichamelijke veranderingen, borsten die mogelijk ook een andere functie hebben door de borstvoeding en de ervaring van de partner van de bevalling. Maak dit bespreekbaar met elkaar en sta open voor elkaars gevoel hierbij. Forceer niets! Bouw zo nodig de intimiteit weer langzaam op.

Gemeenschap kan de eerste keer wat gevoelig zijn door littekenweefsel dat wat stug aanvoelt. Door verandering van de hormoonhuishouding blijft je vagina bovendien wat droger en je kunt zelf wat meer gespannen zijn. Hieronder wat tips die jullie mogelijk zullen helpen:

  • Neem de tijd voor de eerste keer gemeenschap, bouw het rustig op en maak eventueel gebruik van perineummassageolie om weer vertrouwd te raken met je eigen lichaam/het lichaam van jouw partner.

  • Bespreek jullie gevoelens met elkaar!

  • Gebruik de eerste keren glijmiddel.

  • Het is normaal dat de plaats waar de hechtingen zaten gevoelig is of zelfs nog pijn doet, dit mag je een half jaar de tijd geven om te genezen. Mochten er klachten blijven, neem dan contact op met ons of met de huisarts.

bottom of page