top of page
iStock-1071291568.jpg

Wanneer jullie baby veel te vroeg geboren wordt en daardoor overlijdt, of dat spontaan is, of omdat er grote afwijkingen zijn waardoor jullie hem of haar een moeilijk leven wil besparen, moeten jullie afscheid nemen. Dit is ongelofelijk moeilijk. 

Het verlies van jullie kind is een van de meest ingrijpende soorten verlies waarmee jullie in het leven te maken kunnen krijgen, ook als het tijdens de zwangerschap of rond de bevalling gebeurt. Het verdriet om jullie dode kind is eindeloos groot. Alle toekomstverwachtingen zijn plotseling verloren. Het ouderschap begint vaak al vóór de zwangerschap. Bij het ontstaan van jullie kinderwens wordt voor jullie het idee van ouder zijn al geboren. Door de vroege zwangerschapsecho maken jullie al vroeg kennis met jullie kind. Zo ontstaat er al snel een band tussen jullie als ouders met jullie kind. Met het vorderen van de zwangerschap groeit deze band. 

Kennis maken maar ook afscheid nemen

Er is geen situatie te bedenken waarbij kennis maken maar tegelijkertijd afscheid moeten nemen meer speelt dan bij de geboorte van een levenloos kind. Het zien en vasthouden van jullie overleden kind is een van de mogelijkheden om samen kennis te maken. Er zijn hierin geen regels, het is vooral heel belangrijk dat jullie doen wat voor jullie goed voelt. Misschien vinden jullie dit vooraf moeilijk of eng. Dat is heel begrijpelijk. Hierin worden jullie zeer zorgvuldig begeleid door de medewerkers in het ziekenhuis.

De meeste ouders vinden achteraf dat hun kind er in werkelijkheid mooier uitzag dan zij hadden verwacht. Dat jullie kind bijvoorbeeld haartjes en nageltjes heeft kan bij jullie emoties en vertedering oproepen. Ook is het mooi om gelijkenissen te zoeken met jullie zelf of eventueel broertje(s)/zusje(s). Naast het grote verdriet geeft dit jullie misschien ook een gevoel van trots.

Om nog meer contact met jullie kind te hebben, kunnen jullie hem/haar zelf wassen of erbij zijn als de verpleegkundige dat doet. Ook kunnen jullie zelf voor kleertjes of een omslagdoek zorgen; een mooie geborduurde doek, een lievelingssjaal of iets dat je bij de bevalling droeg.

 

Het is goed om van tevoren met elkaar en met de zorgverlener die jullie hierin begeleidt te bespreken hoe jullie afscheid willen nemen. Bespreek dan ook jullie angsten en onzekerheden.

Afscheid nemen van een kind met een afwijking

Ook als jullie kind zichtbare afwijkingen heeft, kunnen jullie het vasthouden en aanraken. Jullie zullen waarschijnlijk toch proberen je een voorstelling te maken van hoe jullie kind er uitziet. Meestal is de werkelijkheid minder erg dan verwacht. Veel ouders die het aanvankelijk eng vonden, vertellen achteraf dat hun gevoel positiever werd, naarmate zij het kindje langer bekeken. Soms zijn er gemengde gevoelens, al kan het zien van jullie kind voorkomen dat zich ergere fantasiebeelden opdringen. Jullie kijken naar jullie eigen kind in totaliteit, met alle mooie kanten. In de zwangerschap werd vooral gesproken over alleen de afwijking waardoor in jullie verbeelding de afwijking vooral het beeld vormt.

 

Soms is het bij het afbreken van een gewenste zwangerschap belangrijk dat jullie zien dat de voorspelde afwijkingen er ook echt zijn en dat jullie dus een ‘goede’ beslissing hebben genomen.
 

Verlies delen

Het kan een steun zijn om het afscheid nemen te delen met jullie naasten. Door samen met jullie dierbaren naar jullie kind te kijken kunnen jullie het korte moment dat jullie met jullie kind hebben delen met elkaar. Dit maakt het soms makkelijker om er later samen over te praten en herinneringen te delen. 

Herinneringen maken

Helaas hebben jullie maar kort de tijd om samen te zijn met jullie kind. Maar wel meer dan enkel een paar uur. Jullie hebben hierdoor de kans om de tijd te nemen om in alle rust samen naar jullie kind te kijken en herinneringen te maken. Dit kan op vele manieren, zoals foto's maken, gipsafdrukken of inktafdrukken maken van de voetjes en handjes. Stichting Make a memory kan jullie hierbij helpen.

Een hele mooie manier om langer te kunnen kijken naar jullie kind op een zo mooi mogelijke manier is de watermethode

Meer informatie over verlies:

VERLIES LAAT IN DE ZWANGERSCHAP

bottom of page