top of page
voeding.jpg
kraamtijd.jpg

DE BABY

 

Meer lezen over borstvoeding?

​

Lactatiekundige

Voor hulp of vragen bij borstvoeding kan de lactatiekundige je helpen: 

Karin de Graaf:

T: 013-5436914 of 06-33664319

www.borstvoedinghulp.nl

 

Cursus borstvoeding

Ben je van plan om borstvoeding te gaan geven? Wij geven op onze praktijk voorlichtingsavonden over borstvoeding

 

Flesvoeding

Fles- of kunstvoeding is een goed alternatief als je geen borstvoeding (meer) kunt of wilt geven. In de kraamweek laat je de baby met kleine stapjes langzaam wennen aan het drinken van kunstvoeding uit een flesje. Vanaf het moment dat wij de kraamweek afsluiten, zullen jullie de hoeveelheid e.d. verder bespreken met het consultatiebureau. Kijk ook hier voor meer informatie over het geven van kunstvoeding.

​

Vitamines voor de baby

Er wordt geadviseerd om een aantal vitamines aan te vullen naast de voeding die jullie geven aan jullie baby. Deze vitamines zijn bij iedere apotheek en drogist in druppelvorm verkrijgbaar. Het maakt niet uit welk merk je kiest.

​

Vitamine D

- Geef je altijd.

- Voor sterke botten.

- 10 microgram per dag.

- Tot jullie kind 4 jaar is.

​

Vitamine K

- Geef je bij borstvoeding of minder dan 500ml kunstvoeding per dag.

- Voor een goede bloedstolling

- 150 microgram per dag.

- De eerste 12 weken

​

Voeding

Welke voeding jullie wensen te geven aan jullie baby is jullie eigen keuze. Hieronder wat meer informatie over voeding voor de baby.

​

Borstvoeding

Borstvoeding is voor zowel moeder als kind goed, maar het is niet altijd even makkelijk of vanzelfsprekend. Het belangrijkste voordeel van borstvoeding is dat het alle voedingsstoffen bevat die de baby nodig heeft, precies afgestemd op de behoefte van de baby en op de juiste temperatuur. Daarnaast helpt het geven van borstvoeding bij het ondersteunen van de natuurlijke afweer van de baby.

​

De eerste week na de geboorte is een belangrijke week voor het opstarten van de borstvoeding. Wij staan voor jullie klaar, samen met de kraamverzorgende, om jullie hierbij te begeleiden. Een aantal veel voorkomende zaken bij het geven van borstvoeding zijn:

​

Onderzoeken

In de eerste levensweek van jullie baby zijn er een aantal onderzoeken die er worden gedaan om de gezondheid van de baby in de gaten te houden.

 

Lichamelijk onderzoek kort na de bevalling

Als het eerste uur na de bevalling is verstreken zal jullie baby lichamelijk worden nagekeken. Daarbij onderzoekt degene die de bevalling heeft begeleid jullie baby en doet een aantal testen om de reflexen te beoordelen. Ook is dit het moment dat wij het geboortegewicht zullen bepalen. Bij het afronden van dit lichamelijk onderzoek wordt er vitamine K in de vorm van druppels toegediend om de bloedstolling van jullie baby in de eerste week te ondersteunen.

​

Hielprik

Ongeveer tussen de 5e en 7e dag na de geboorte wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van de baby, dat noemen wij de hielprik. Dit bloed wordt in een laboratorium onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. Lees hier meer over de hielprik.

​

Gehoorscreening

Tijdens de kraamweek wordt het gehoor van je baby getest. Dat gebeurt meestal thuis. De test duurt enkele minuten en doet geen pijn. Lees hier meer over de gehoorscreening.

bottom of page