top of page
echo.jpg

ECHO'S

In de zwangerschap worden verschillende echo’s gemaakt. Deze echo’s maken wij in samenwerking met de echoscopisten van Star-SHL gewoon bij ons in de praktijk in Dongen en op korte termijn ook in onze eigen praktijk In Rijen. Wij beheren de agenda voor Star-SHL en zullen de echo’s zo veel mogelijk koppelen aan een afspraak bij ons.

Onderstaande echo's worden tijdens de zwangerschap standaard aangeboden en vergoed door de zorgverzekeraar:

Vitaliteitsecho
De eerste kennismaking met jullie baby! Deze echo wordt gemaakt bij 7-8 weken om te kijken of er een kloppend hartje te zien is. Daarnaast wordt er gekeken of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het een eenling of meerling is. Er wordt een schatting gemaakt van de zwangerschapsduur. Het kan zijn dat dit een inwendige echo is.

Termijnecho
Deze echo wordt gemaakt bij 10-12 weken. Tijdens deze echo wordt de grootte van de baby gemeten. Hierdoor kunnen wij de definitieve uitgerekende datum vaststellen. Er is al veel veranderd sinds de vitaliteitsecho, armen en benen zijn al te zien. Bij deze termijn is de foetus in aanleg af!

20-wekenecho

Dit is de meest uitgebreide echo van de zwangerschap. Deze echo is een onderdeel van de prenatale screening. Tijdens de 20 weken echo wordt er gekeken of er sprake is van lichamelijke afwijking(en). Er wordt gekeken of er bijvoorbeeld sprake is van een open rug, open schedel, hartafwijkingen of andere afwijkingen aan de organen. Deze echo kan gemaakt worden vanaf de 18e zwangerschapsweek tot 21 weken zwangerschap. Ook kan er meestal gezien worden of het een jongen of een meisje is.

35-wekenecho
Deze echo wordt gemaakt rond de 35 weken om de ligging van de baby te controleren. Daarnaast wordt er gekeken naar de groei en de hoeveelheid vruchtwater. De foetus past nu niet meer helemaal in het scherm en jullie zullen alleen onderdelen van de baby kunnen zien. Een laatste check voor de bevalling.

bottom of page