top of page
rodejurk.jpg

WEEËN

Als je in de laatste maanden van je zwangerschap bent, heb je het misschien al eens gevoeld: je baarmoeder trekt even samen. Hoe verder je bent, hoe meer dat kan gebeuren. Het komt door je hormonen en dit wordt een ‘harde buik’ genoemd. Het kan een vervelend gevoel zijn. De samentrekkingen zijn geen weeën en ze kondigen nog niet je bevalling aan.

De bevalling is nog niet begonnen als:

  • De harde buiken onregelmatig komen – ze kunnen lang zijn of heel kort.

  • De harde buiken steeds dezelfde sterkte blijven die niet toenemen in frequentie.

  • De harde buiken verdwijnen als je rust neemt of als je bijvoorbeeld in een warm bad gaat zitten.

​

Ontsluitingsweeën

De ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond ver genoeg opengaat (10 cm) om de baby geboren te laten worden. Dat wordt ‘ontsluiting’ genoemd. Voor de ontsluiting zijn krachtige weeën nodig. Het hoogtepunt van een wee duurt langer (1-1,5 minuut) dan een oefenwee en de weeën komen regelmatig, zo om de 3 tot 5 minuten. Je voelt ze als een pijnlijke kramp. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze ook in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert. Tijdens de laatste centimeters ontsluiting (8-10 cm) zijn ze het heftigst. Dit is voor veel vrouwen een moeilijke periode. Gelukkig is het einde in zicht!

 

Bel de dienstdoende verloskundige als je een uur lang regelmatige weeën hebt, om de 3-5 minuten en wanneer die weeën minimaal 1 minuut duren.

​

Je kunt tijdens de ontsluitingsweeën wat bloedverlies krijgen, vaak vermengd met slijm. Dit is heel normaal. Heb je helderrood bloedverlies net als tijdens je menstruatie, dan bel je de dienstdoende verloskundige.

​

Persweeën

Als de baarmoedermond helemaal openstaat, spreken wij van volledige ontsluiting (VO). Vaak merk je dat de weeën nu anders worden en krijg je de neiging om mee te persen. Dit is een reflex en vaak moeilijk tegen te houden. Actief meepersen heeft pas zin als het hoofdje diep genoeg in je bekken zit. Dit zal de verloskundige beoordelen door inwendig onderzoek te doen. Soms zit het hoofdje nog niet diep genoeg en is het belangrijk om de weeën nog weg te zuchten. Gemiddeld pers je bij een eerste kind tussen de 45-90 minuten. Bij een daaropvolgende bevalling vaak maximaal 30 minuten.

​

Partner

Tijdens de bevalling staat de partner aan de zijlijn. Tenminste, zo voelt dat misschien voor jou. Maar eigenlijk is dit juist niet het geval. lees meer...

bottom of page