WEEËN

Als je in de laatste maanden van je zwangerschap bent, heb je het misschien al eens gevoeld: je baarmoeder trekt even samen. Hoe verder je bent, hoe meer dat kan gebeuren. Het komt door je hormonen en dit wordt een ‘harde buik’ genoemd. Het kan een vervelend gevoel zijn. De samentrekkingen zijn geen weeën en ze kondigen nog niet je bevalling aan.

De bevalling is nog niet begonnen als:

  • De harde buiken onregelmatig komen – ze kunnen lang zijn of heel kort.

  • De harde buiken steeds dezelfde sterkte blijven die niet toenemen in frequentie.

  • De harde buiken verdwijnen als je rust neemt of als je bijvoorbeeld in een warm bad gaat zitten.

Ontsluitingsweeën

De ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond ver genoeg opengaat (10 cm) om de baby geboren te laten worden. Dat wordt ‘ontsluiting’ genoemd. Voor de ontsluiting zijn krachtige weeën nodig. Het hoogtepunt van een wee duurt langer (1-1,5 minuut) dan een oefenwee en de weeën komen regelmatig, zo om de 3 tot 5 minuten. Je voelt ze als een pijnlijke kramp. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze ook in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert. Tijdens de laatste centimeters ontsluiting (8-10 cm) zijn ze het heftigst. Dit is voor veel vrouwen een moeilijke periode. Gelukkig is het einde in zicht!

 

Bel de dienstdoende verloskundige als je een uur lang regelmatige weeën hebt, om de 3-5 minuten en wanneer die weeën minimaal 1 minuut duren.

Je kunt tijdens de ontsluitingsweeën wat bloedverlies krijgen, vaak vermengd met slijm. Dit is heel normaal. Heb je helderrood bloedverlies net als tijdens je menstruatie, dan bel je de dienstdoende verloskundige.

Persweeën

Als de baarmoedermond helemaal openstaat, spreken wij van volledige ontsluiting (VO). Vaak merk je dat de weeën nu anders worden en krijg je de neiging om mee te persen. Dit is een reflex en vaak moeilijk tegen te houden. Actief meepersen heeft pas zin als het hoofdje diep genoeg in je bekken zit. Dit zal de verloskundige beoordelen door inwendig onderzoek te doen. Soms zit het hoofdje nog niet diep genoeg en is het belangrijk om de weeën nog weg te zuchten. Gemiddeld pers je bij een eerste kind tussen de 45-90 minuten. Bij een daaropvolgende bevalling vaak maximaal 30 minuten.

Vruchtwaterverlies

De vliezen breken meestal pas als de weeën al een tijdje aan de gang zijn. Dat is ook goed, want de vliezen en het vruchtwater beschermen de baby en helpen, door de druk die ze geven, mee om je baarmoedermond open te maken. Als de vliezen nog niet spontaan zijn gebroken, breken wij ze vaak richting het einde van de ontsluiting. Soms doen wij dat eerder, als de weeën afzwakken of als je ontsluiting onvoldoende doorzet. Dat doet geen pijn. Je voelt alleen een beetje warm water lopen. Je blijft continu vruchtwater verliezen tot de baby geboren is. De baby maakt steeds nieuw vruchtwater aan, zodat je kind nooit ‘droog’ ligt.

Belangrijk is de kleur van het vruchtwater:

  • Helder vruchtwater is als kraanwater of roze met soms witte vlokjes. Als het hoofdje van de baby voldoende is ingedaald, kunnen we rustig 24 uur wachten of je zelf weeën gaat krijgen. ’s Nachts is het niet nodig om ons hiervoor te bellen. Probeer te gaan slapen en bel ons in de ochtend met het tijdstip van het breken van de vliezen.  

  • Niet helder vruchtwater (meconiumhoudend vruchtwater): Is het vruchtwater niet helder van kleur, dus geel, groen of bruin dan bel je de dienstdoende verloskundige altijd. Dus ook in de nacht. De baby heeft dan in het vruchtwater gepoept en de bevalling zal dan overgedragen worden aan het ziekenhuis.

 

Bewaar altijd je onderbroek of maandverband zodat wij het vruchtwater kunnen beoordelen.

 

Indaling van het hoofdje

Vanaf 35 weken gaan wij tijdens de controles zeggen of het hoofdje van de baby al voldoende is ingedaald of niet. Als het hoofdje van de baby niet of onvoldoende is ingedaald en de vliezen breken, ga dan zo snel mogelijk naar huis, ga liggen en bel ons (ook ‘s nachts). Blijf liggen totdat wij gecontroleerd hebben of alles goed is.

Partner

Tijdens de bevalling staat de partner aan de zijlijn. Tenminste, zo voelt dat misschien voor jou. Maar eigenlijk is dit juist niet het geval. lees meer...

© 2020 by volvuur