top of page
kraamtijd.jpg

HERSTEL

Je bent bevallen! Het is je eerste of je hebt al eerder een bevalling meegemaakt. Een bevalling is een zware opgave waar je lichamelijk en emotioneel van moet herstellen, geef het de tijd! Dit herstel verloopt voor iedere vrouw anders maar kan zeker negen maanden duren. In deze eerste tijd na de bevalling zijn er een aantal zaken die een rol spelen.

Bloedverlies

Gemiddeld duurt het bloedverlies na de bevalling 4-6 weken. Gedurende deze weken kan het bloedverlies sterk variëren, zowel in hoeveelheid als in kleur; van helderrood/bruin tot soms geelachtig. Twijfel je aan het bloedverlies of neemt het ineens sterk toe in hoeveelheid? Bel ons.

Herstel van de bekkenbodem

Door de zwangerschap en de bevalling heeft de bekkenbodem het zwaar te verduren gehad. Deze spieren hebben weer tijd nodig om te kunnen herstellen. Je kunt dit herstel ondersteunen door bekkenbodemspieroefeningen te doen.  Je kunt hiervoor een handige app gebruiken.

"Na een bevalling zullen de bekkenbodemspieren wat verslapt zijn en kunnen ze beschadigd zijn door inscheuren of een knip. Hierdoor moet de bekkenbodem genezen...." Lees meer..

MARY VAN DEN NIEUWENHUIZEN,
BEKKENFYSIOTHERAPEUT AAN HET WOORD

Emotioneel herstel

Het krijgen van een baby is een emotionele gebeurtenis, jullie leven staat op zijn kop. Het nieuwe leven met een pasgeboren baby vraagt veel van jullie en zorgt voor vermoeidheid. Daarnaast zijn door de bevalling de hormonen van slag. Na de eerste paar kraamdagen kun je je hierdoor emotioneel voelen en kun je opeens in tranen uitbarsten. Deze ‘kraamtranen’ zijn vaak na een paar dagen over. Maar ook in de periode na de kraamtijd kan het zijn dat je merkt dat je je emotioneel niet helemaal stabiel voelt. Het herstel en het wennen aan het nieuwe leven kan een paar maanden duren. Heb je echter het gevoel dat je vastloopt of loop je rond met sombere gedachten of angsten? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Gespannen en gevoelige borsten

Of je borstvoeding geeft of niet, maakt voor de verandering van de borsten niet uit. Ongeveer 3 tot 5 dagen na de bevalling gaan de melkklieren in de borst opzetten en ontstaat er zogenaamde ‘stuwing’. Het lichaam zorgt ervoor dat de bloedvaten in de borsten open staan zodat er zo veel mogelijk bloed beschikbaar is in de borst om borstvoeding aan te maken. Als je borstvoeding geeft, is dit het moment dat je merkt dat de voeding echt op gang komt. De stuwing duurt meestal ongeveer 24 uur en neemt daarna automatisch af. Stuwing zorgt ervoor dat de borsten gespannen en gevoelig aanvoelen. Ook kan je je hierbij rillerig en wat grieperig voelen. Tips voor het verlichten van de stuwing? Kijk hier eens. 

Partner

Ook voor jou als partner staat het leven op zijn kop. Na de de indrukwekkende ervaring van de bevalling breekt de tijd aan van ineens de zorg voor jullie eigen baby. Door slaapgebrek, alle veranderingen en emoties die bij deze levensverandering horen is de kraamtijd ook voor jou een intensieve tijd... Lees meer..

bottom of page